Livet i- og utenfor en bikube

Pål Fladsrud tok oss en tur gjennom det som skjer i-, og utenfor en bikube. Vi fikk en innføring i forskjellen mellom en bie og veps, begge fra samme opprinnelse, men hvor de skilte lag for ca. 120- 130 millioner år siden. I motsetning til bier, lager ikke veps honning.  På «forsvarsfronten» kan en veps stikke flere ganger, mens en bie kun en gang, og så dør den.  Bier har håret kropp og ben, noe som gjør den til en god pollenbærer.

Det er flere hundre arter bier.  Dagens foredrag dreide seg først og fremt om honningbier.  Disse er husdyr. Som husdyr har de rolle i produksjon av honning og pollinering. En av «husdyr»-biens egenskaper, i motsetning til humle, som også er en bie-art, så vil bien pollinere den samme sorten innenfor et område, som for eksempel ikke hoppe fra eple til løvetann, men kun holde seg til eplene når disse er «oppdaget».  Dette gjør de effektive ved pollinering av for eksempel eplehager.

 I Norge er det den brune bien, som er den opprinnelige skandinaviske bien, samt Krainer som er en importert type fra Alpene, som dominerer hos de norske birøkterne.  En kube består av en drone , noen hundre hanner, og flere titusener av hunner som er de «berømte» arbeidsbiene.  Hannene «drømmer» kun om å befrukte en drone.

I Norge er de ca. 50 000 bikuber. For de som har 25 eller færre kuber regnes de som hobbyrøktere, men derimot 25 eller mer så klassifiseres de som «yrkesrettet».  Er man opp ei 250 kuber regnes dette som «årsverk».  De fleste røktere i Norge er på et «hobby» nivå.  All honning som produseres i Norge selges i det norske markedet.  Behovet er så stort at det må importertes.

Honning har en lang holdbarhet, flere år, uten at man vet hvor lenge.  I butikken benyttes mest «best før» som gjerne er et par år.  Honning vil forringes med alder, men vil likevel være spiselig.

I media har det vært en del omtale om bie-død.  Dette gjelder ikke for husdyr biene hvor man kan bestemme antallet selv.  Men man har nok observert at det er færre innsekter.  Grunnen til dette er sammensatt.

Som birøkter sa Pål at det er best med hvite klær, det gjør biene mindre «aggressive» samtidig er det viktig å vite at kjøligere vær er noe de heller ikke liker, så da er det godt å holde seg på avstand om man ikke har nødvendig utstyr på seg. 
Krigen i Ukraina og ringvirkninger for Europa

26. september 2022

Krigen i Ukraina og ringvirkninger for Europa

Monica K. Mattesson Kämpe, generalsekretær i Folk og Forsvar, holdt et foredrag om krigen i Ukraina og ringvirkningene for Europe.
Ukrainia er det nest største landet i areal i Europa etter Russland. Kyiv har en lang historie og er etablert i ca. år

Egoforedrag - Kjell Løvbakken

12. september 2022

Egoforedrag - Kjell Løvbakken

Opprinnelig fra Oslo, og bosatt en rekke ulike steder i verden knyttet til jobb, er han nå bosatt i Lier. Kjell tok oss gjennom mange av hans interesser. Som tidligere FN soldat er han medlem i Nor ges Veteranforbund
Etter mange år innen strategi og led

Dugnad på Gjellebekk skanser

17. juni 2022

Dugnad på Gjellebekk skanser

Et av Lier Rotaryklubbs prosjekter er nå utført: rydding av Gjellebekk skanser. Rydding vil si klippe ned trær og busker som fort ville tatt overhånd, "beseiret" og gjemt bort dette historiske minnet som klubbens tidligere medlem, Leif Hamre

Livet i- og utenfor en bikube

23. mai 2022

Livet i- og utenfor en bikube

Pål Fladsrud tok oss en tur gjennom det som skjer i-, og utenfor en bikube. Vi fikk en innføring i forskjellen mellom en bie og veps, begge fra samme opprinnelse, men hvor de skilte lag for ca. 120- 130 millioner år siden. I motsetning til bier, lager i

Glitrevannverket - Kilder med kvalitetsvann

9. mai 2022

Glitrevannverket - Kilder med kvalitetsvann

På Glitre Vannverkets vannbehandlingsanlegg på Landfalltjern tok daglig leder Marius Asheim oss med en «tur» av Glitre Vannverket – først en presentasjon som gav et innblikk i driften, samt en omvising i anlegget på Landfalltjern som er i enden av en

Fastlegeordingen under press

2. mai 2022

Fastlegeordingen under press

Dr. Svein Helgeland fra Lierbyen Legesenter delte sine synspunkter fastlegeordningen.

I Igloen til HvilePuls

25. april 2022

I Igloen til HvilePuls

Rolf Arne Leer fikk ideen til HvilePuls etter å ha besøkt lignende steder utfor New York City. Dette er tilrettelagt for glamorøs camping på unike lokasjoner son har enkelt tilgang fra Oslo. I Norge er det satt opp slike i samarbeid med grunneiere.

Er mikroplast farlig?

4. april 2022

Er mikroplast farlig?

Er mikroplast farlig? Er det bekymringsfullt? Kjemiker og professor Rolf Vogt tok oss gjennom «plast» og poengterte forskjellen mellom «Makro», «Mikro» og «Nano» plast og at dette ofte forveksles begrepsmessing i media. Mikroplast antas å være et problem

Kadafi Zaman snakket om sin nye bok

25. februar 2022

Kadafi Zaman snakket om sin nye bok

Kveldens foredragsholder var journalist Kadafi Zaman, som er født i Drammen og oppvokst og bosatt i Lier.
Han har vært journalist i 22 år, i dag er han nyhetsreporter i TV 2 nyhetene.
Det tok noen år og «omveier» og tilfeldigheter før hans yrkesvalg fal

EGOFOREDRAG - SIRI K W SIMENSEN

14. februar 2022

EGOFOREDRAG - SIRI K W SIMENSEN

Siri var hestejenta som ville bli veterinær, men som etter en stilkonkurranse i Aftenposten, som hun vant, endte opp som journalist.
Født i Nord Norge med en far som var lege, kom flyttet hun en periode til Drammen som liten, før hun igjen flyttet til

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Lier Bygdetun
Adresse: Paradisbakkene 29
Postnummer: 3400
Sted: Lier
Land: NO
Møtedag: Mandag
Møtetid: 19:00
Møtespråk: no

17 oktober 2022: "Gruvesamfunnet på Konnerud" v /Erik Bjørlow Larsen


Møtearkivrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...