Livet i- og utenfor en bikube

Pål Fladsrud tok oss en tur gjennom det som skjer i-, og utenfor en bikube. Vi fikk en innføring i forskjellen mellom en bie og veps, begge fra samme opprinnelse, men hvor de skilte lag for ca. 120- 130 millioner år siden. I motsetning til bier, lager ikke veps honning.  På «forsvarsfronten» kan en veps stikke flere ganger, mens en bie kun en gang, og så dør den.  Bier har håret kropp og ben, noe som gjør den til en god pollenbærer.

Det er flere hundre arter bier.  Dagens foredrag dreide seg først og fremt om honningbier.  Disse er husdyr. Som husdyr har de rolle i produksjon av honning og pollinering. En av «husdyr»-biens egenskaper, i motsetning til humle, som også er en bie-art, så vil bien pollinere den samme sorten innenfor et område, som for eksempel ikke hoppe fra eple til løvetann, men kun holde seg til eplene når disse er «oppdaget».  Dette gjør de effektive ved pollinering av for eksempel eplehager.

 I Norge er det den brune bien, som er den opprinnelige skandinaviske bien, samt Krainer som er en importert type fra Alpene, som dominerer hos de norske birøkterne.  En kube består av en drone , noen hundre hanner, og flere titusener av hunner som er de «berømte» arbeidsbiene.  Hannene «drømmer» kun om å befrukte en drone.

I Norge er de ca. 50 000 bikuber. For de som har 25 eller færre kuber regnes de som hobbyrøktere, men derimot 25 eller mer så klassifiseres de som «yrkesrettet».  Er man opp ei 250 kuber regnes dette som «årsverk».  De fleste røktere i Norge er på et «hobby» nivå.  All honning som produseres i Norge selges i det norske markedet.  Behovet er så stort at det må importertes.

Honning har en lang holdbarhet, flere år, uten at man vet hvor lenge.  I butikken benyttes mest «best før» som gjerne er et par år.  Honning vil forringes med alder, men vil likevel være spiselig.

I media har det vært en del omtale om bie-død.  Dette gjelder ikke for husdyr biene hvor man kan bestemme antallet selv.  Men man har nok observert at det er færre innsekter.  Grunnen til dette er sammensatt.

Som birøkter sa Pål at det er best med hvite klær, det gjør biene mindre «aggressive» samtidig er det viktig å vite at kjøligere vær er noe de heller ikke liker, så da er det godt å holde seg på avstand om man ikke har nødvendig utstyr på seg.



 
Berit Tversland

28. oktober 2024

Berit Tversland

Berit Tversland er kulturformidler innen litteratur og eventyr og har hatt lesegrupper for barn, unge og voksne gjennom flere tiår – hun har vært aktiv i miljøet rundt Ingeborg Refling Hagen (IRH) siden 1970-tallet.

RYLA 2025

25. oktober 2024

RYLA 2025

På vegne av Distrikt 2310 arrangerer Lier Rotaryklubb RYLA 2025. Dette finner sted på Scandic Ambassadeur i Drammen, fra fredag 4. april kl. 14:00 til søndag 6. april kl 14.00.

Utengen Transport AS

7. oktober 2024

Utengen Transport AS

Lier Rotaryklubb var på bedriftsbesøk hos Utengen Transport AS, et meget interessant besøk hos en solid bedrift som fyller 100 år i år.

Kjetil Kivle - Fra barnekirurgi til ordfører i Lier

30. september 2024

Kjetil Kivle - Fra barnekirurgi til ordfører i Lier

I et fellesmøte med Lier Øst Rotary hadde vi gleden av å ha besøk av Kjetil Kivle, Liers ordfører. Tema for kvelden hans vei fra å være barnekirurg til å bli ordfører. Vi fikk først en innføring i hans bakgrunn som barnekirurg og

Hallingstadtunet - en suksesshistorie?

24. september 2024

Hallingstadtunet - en suksesshistorie?

Britt Kåsin, tidligere Regionleder Boligbyggelaget Usbl Buskerud, var invitert av Lier Øst Rotary klubb for å fortelle om Hallingstadtunets historie – fra idé til dagens status.

Gerhard Heiberg: Minner fra et begivenhetsrikt liv

16. september 2024

Gerhard Heiberg: Minner fra et begivenhetsrikt liv

Gerhard Heiberg gjestet klubben med «Minner fra et begivenhetsrikt liv»
Og hvilket liv; her kom anekdoter, betraktninger og tankevekkende minner i møte med statsoverhoder, presidenter og andre celebriteter fra hele verden.

Kirkens Bymisjon - Formål og Tiltak

9. september 2024

Kirkens Bymisjon - Formål og Tiltak

Vi fikk besøk av Jan Erik Hovland sr. rådgiver for Kirkens Bymisjon de siste 15 årene. Stiftelsen Kirkens Bymisjon ble startet tilbake i 1855. Deres slagord er: «ingen er bare det du ser». I Engene i Drammen har de holdt til siden 1997, i Kongsberg i

Besøk på Gjelsten Arena, Linnesvollen

24. juni 2024

Besøk på Gjelsten Arena, Linnesvollen

Gjennom Auen ble vi invitert til Drammen og Omegn Rideklubb (DOR) og Gjelsten Arena. Ole Stokke og Anders Hafskjold, henholdsvis leder og nestleder tok oss gjennom historie og aktiviteter og en guidet tur hvor vi fikk se stall og andre fasiliteter.

Dugnad på Gjellebekk skanse

10. juni 2024

Dugnad på Gjellebekk skanse

Et av Lier Rotaryklubbs prosjekter er dugnad på Gjellebekk skanse ved Tranby. I 1978 kunne tidligere obestløytnant Leif Hamre, klubbmedlem, påvise hvor forsvarsverket hadde ligget.