Sammen mot vold ...
Irene Wenaas Holte gjestet Lier Rotaryklubb med foredraget «Sammen mot vold i kirker, hjem og samfunn". Hun har i alle disse årene jobbet med voldsproblematikk og da spesielt kjønnsbasert voldsproblematikk i de siste årene særlig i det sørlige Afrika.
Wenaas Holte har en variert bakgrunn som prest/teolog og en rekke verv og roller i veldedige organisasjoner bl.a. som Norges første kvinnelige generalsekretær i Norges KFUK og KFUM, inkludert speiderbevegelsen (KFUK/KFUM), landkoordinator i Kirkens nødhjelp og Norsk folkehjelp. Men også bakgrunn som seniorrådgiver i Norges Kristne Råd – som er et fellesskap av kristne kirker og trossamfunn.
FOCCISA betyr Fellowship of Christian Councils in Southern Africa (FOCCISA), og er «et nettverk av nasjonale Christan Councils, (kirkeråd) som jobber med spørsmål som er felles for kirkene i Sørlige Afrika. FHGJN er en grein innenfor dette nettverket som særlig jobber med spørsmål knyttet til helse og kjønnsrettferdighet.
Målet med arbeidet er å sikre likestilling og lik verdighet og frihet fra vold for ethvert menneske uavhengig av kjønn, hudfarge, sosial status, helse, etnisk bakgrunn, religiøs tro, alder, seksuell legning, sosial klasse eller evner innen kirkene.» «FOCCISA er altså en trosbasert organisasjon for de 11 kirkerådene i Sørlige Afrika: Sør Afrika, Lesotho, Mosambik, Malawi, Botswana, Eswateni (tidl. Swaziland), Angola, Namibia, Zambia, Zimbabwe og Tanzania. Hvert kirkeråd har et medlemskap på gjennomsnittlig 16 kirker i mindre land og 22 medlemskirker i større land.» sitat nettstedet https://fhgjn.org.za/index.html
Kjønnsbasert voldsproblematikk, med særlig fokus på kvinner og jenter, homofile og lesbiske kan være alt fra fysisk, psykisk, seksualisert vold, utestengelse, æresdrap, drap, gjengvoldtekt, kjønnslemlestelse osv. I fjor ble 89.000 kvinner og barn drept, og i Sør- Afrika blir det drept nærmere 3000 kvinner/barn hvert år.
I 1. Mosebok, i skapelsesberetningen, Kap, 1. står det at kvinner og menn er skapt likeverdige og har den samme verdi og samme oppdrag og rettigheter. Dette på tross av at det ble skrevet i en patriarkalsk tid. Kvinner og noen menn har kjempet mot dette i flere hundre år, i kirken. Samtidig ser vi i dag at tanker om menns overherredømme og makt er på vei tilbake i mange religiøse sammenhenger. Patriarkatet er på vei tilbake, det viser trender i tiden, ikke bare i Afrika men og USA og flere andre land har de samme tendenser. Ny lovgivning f.eks. i Russland og Ungarn viser det samme.
Irene Wenaas Holte kom med ulike eksempler fra land i det sørlige Afrika på diskriminerings- voldsbasert tilfeller:
- Kultur kan ha strukturer som hindrer kvinners deltakelse der det hadde vært naturlig
- Kvinnelige forkynnere får ikke den samme troverdigheten som mannlige, selv om de har det samme budskap
- Kvinner som opponerer blir sett på som av en annen ånd og blir utsatt for vold
- Blir du enke er dine «rettigheter» fratatt deg i mange tilfeller; enke og barn kan bli fratatt bopel og eiendeler av mannens slektninger som overtar denne
- Får du som kvinne mange døtre kan mannen forlate deg til fordel for annen kvinne som kan føde han en sønn
- I ytterste fall kan strukturert kjønnsbasert vold foregå med landets lovverk i ryggen, og også kirkens viten. Eksempler her kan være utestengelse av homofile/lesbiske. I de verste tilfellene har det blitt foretatt alt fra djevel utdrivelse til gjengvoldtekter for en slags «omvendelse». I Uganda sier presidenten at alle homofile er pedofile, og han kaller dem dyr! Sterke krefter er i sving for å få et mer radikalisert og diskriminerende lovverk mot både kvinner og homofile/lesbiske i flere afrikanske land.
- Albinoer og funksjonshemmede er og en minoritet som kan kjenne på diskriminering vært utsatt for vold basert på både kultur og overtro
Tiltak som kan motvirke og fungere er at afrikanerne får tiden til å ta tak i dette selv. Den langsomme endringsprosessen der folk kommer sammen og snakker sammen er viktig. Dette må tas tak i på grunnplanet, det kan være i alt fra foreldregrupper til kirkene, som står sterkt i Afrika og som særlig i Sørlige Afrika har stått imot vold, gjennom kampen mot apartheid. Gjennom dialog blir man og bevisst på hva som er rett og kan finne tilbake til de gode tradisjonene i egen kultur.
Dette var et foredrag som gjorde sterkt inntrykk og sitter lenge i, ikke minst ved Irene Wenaas Holtes sterke engasjement for problematikken.
28. oktober 2024
Berit Tversland
Berit Tversland er kulturformidler innen litteratur og eventyr og har hatt lesegrupper for barn, unge og voksne gjennom flere tiår – hun har vært aktiv i miljøet rundt Ingeborg Refling Hagen (IRH) siden 1970-tallet.
25. oktober 2024
RYLA 2025
På vegne av Distrikt 2310 arrangerer Lier Rotaryklubb RYLA 2025. Dette finner sted på Scandic Ambassadeur i Drammen, fra fredag 4. april kl. 14:00 til søndag 6. april kl 14.00.
7. oktober 2024
Utengen Transport AS
Lier Rotaryklubb var på bedriftsbesøk hos Utengen Transport AS, et meget interessant besøk hos en solid bedrift som fyller 100 år i år.
30. september 2024
Kjetil Kivle - Fra barnekirurgi til ordfører i Lier
I et fellesmøte med Lier Øst Rotary hadde vi gleden av å ha besøk av Kjetil Kivle, Liers ordfører. Tema for kvelden hans vei fra å være barnekirurg til å bli ordfører. Vi fikk først en innføring i hans bakgrunn som barnekirurg og
24. september 2024
Hallingstadtunet - en suksesshistorie?
Britt Kåsin, tidligere Regionleder Boligbyggelaget Usbl Buskerud, var invitert av Lier Øst Rotary klubb for å fortelle om Hallingstadtunets historie – fra idé til dagens status.
16. september 2024
Gerhard Heiberg: Minner fra et begivenhetsrikt liv
Gerhard Heiberg gjestet klubben med «Minner fra et begivenhetsrikt liv»
Og hvilket liv; her kom anekdoter, betraktninger og tankevekkende minner i møte med statsoverhoder, presidenter og andre celebriteter fra hele verden.
9. september 2024
Kirkens Bymisjon - Formål og Tiltak
Vi fikk besøk av Jan Erik Hovland sr. rådgiver for Kirkens Bymisjon de siste 15 årene. Stiftelsen Kirkens Bymisjon ble startet tilbake i 1855. Deres slagord er: «ingen er bare det du ser». I Engene i Drammen har de holdt til siden 1997, i Kongsberg i
24. juni 2024
Besøk på Gjelsten Arena, Linnesvollen
Gjennom Auen ble vi invitert til Drammen og Omegn Rideklubb (DOR) og Gjelsten Arena. Ole Stokke og Anders Hafskjold, henholdsvis leder og nestleder tok oss gjennom historie og aktiviteter og en guidet tur hvor vi fikk se stall og andre fasiliteter.
10. juni 2024
Dugnad på Gjellebekk skanse
Et av Lier Rotaryklubbs prosjekter er dugnad på Gjellebekk skanse ved Tranby. I 1978 kunne tidligere obestløytnant Leif Hamre, klubbmedlem, påvise hvor forsvarsverket hadde ligget.