Martin Kolberg

Nestor i Arbeiderbevegelsen i Norge - Martin Kolberg Martin Kolberg holdt et engasjertforedrag om sitt livslange engasjement i Arbeiderpartiet. Fakta, humor og anekdoter; «for det skal jo og være litt hyggelig» - fra sitt politiske liv ble godt tatt imot.

75 åringen ble født inn i tiden der Norge var i stor endring: den sosialdemokratiske perioden. Han fortalte levende om sine barndomsår på Egge, med foreldre som var landarbeidere, gikk fra gård til gård og fikk arbeid. Folk brukte stemmeseddelen godt, de begynte å rette ryggen i den perioden – og Martin Kolbergs politiske liv ble skapt ut ifra dette. De levde i et sosialt, trygt, nøkternt miljø, alle hadde det slik, men klasseskiller fantes, da som nå.

Han begynte i Lier AUF -66 -67, fikk tett kontakt med Jaglandbrødrene og hadde et bredt engasjement. EF-saken i -72 bragte Martin Kolberg for alvor inn i politikken. Arbeiderpartiet var i krise over utfallet av folkeavstemningen; Nei til EF. Han kom inn i det sentralpolitiske miljøet. Listen av tillitsverv i norsk politikk er betydelig. En rekke stortingsperioder for Buskerud, Leder av Kontroll og konstitusjonskomiteen, Medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen, medlemskap i en rekke delegasjoner i Norge og Norden for ikke å glemme hans innsats som partisekretær i Arbeiderpartiet – «Intet overgår dette» sa Kolberg.

Av viktige saker Arbeiderpartiet har jobbet sterkt med er Arbeidsmiljøloven, Lov om videregående opplæring og avklaring av grenseforholdene i nord. Andre viktige oppgaver: etablere det rødgrønne samarbeidet.
Martin Kolberg var opptatt av å styrke forholdet til fagbevegelsen. «For lønnstagere er det viktig at politikken støtter opp, men det andre er fagbevegelsens støtte. Se til andre land med svak fagbevegelse».  

Etter partisekretærperioden 2001 – 2009 stilte han til valg som Buskerud Arbeiderpartis førstekandidat. Han ble valgt inn og Arbeiderpartiets stortingsgruppe valgte han til parlamentarisk leder. Arbeidet i Kontroll og konstitusjonskomiteen varte i 8 år. Vi fikk flere eksempler på ulike saker som var oppe i løpet av de årene.
Med ordene «den reisen jeg har vært med på er et land med nesten u-landsøkonomi til en velferdsstat. Den store utfordringen nå er overgangen til grønn økonomi.

Lier Rotaryklubb tenner alltid et lys for dagen når møtet starter. President Dag Vidar Olsen sa i den anledning: «Politikk er det muliges kunst, oppsummerte den tyske realpolitikeren Otto von Bismarck. Økonomen John Kenneth Galbraith gikk i rette med jernkanslerens berømte ord, i et brev til president John F. Kennedy: Politikk er ikke det muliges kunst. Politikkens oppgave er å velge mellom det umulige og det ubehagelige. Jeg vil derfor tenne et lys for våre politiske tusenkunstnere som hver dag søker gode kompromisser for balansere det umulige og ubehagelige på den ene siden, med økende grad av politikerforakt på den andre. For de av oss som har fulgt TV-serien om ‘Makta’ – så er det vel likevel liten grunn til å tro at politikerne på 60-90-tallet var så mye mer skikkelige enn de vi har i dag?



 
Cricket for nordmenn v/Trond Are Johnsen

17. mars 2025

Cricket for nordmenn v/Trond Are Johnsen

For en sportsverden lite omtalt i norske media tok Trond Are oss med på historie, hendelser og begivenheter bestående av dramatikk, politikk, romantikk og tragedier.

Bedriftsbesøk, Nærbakst, Tranby

10. mars 2025

Bedriftsbesøk, Nærbakst, Tranby

Daglig leder Henrik Grøtterud tok imot oss og vi fikk en innføring i historie og virksomhet.
Selskapet er privat eid, har sin opprinnelse i Tønsberg og består nå av en rekke samarbeidene bakerier. Produktene bakes lokalt. Bedriften på Tranby er den enes

I det skjulte - historier om omsorgssvikt og overgrep

24. februar 2025

I det skjulte - historier om omsorgssvikt og overgrep

Forfatter Anne-Britt Harsem har i sine bøker tatt for seg alvorlige og mediakjente overgrepssaker i Norge. I kveld fikk vi høre om hennes forfatterskap, og historiene bak bøkene.

Quislings siste samtaler

17. februar 2025

Quislings siste samtaler

Med sin farfars dagboknotater for hånden har journalist i VG, Håkon Fostervold Høydal, skrevet bok om samtalene Vidkun Quisling hadde med sin prest og sjelesørger Peder Olsen i høstmånedene før henrettelsen. Olsen var altså forfatterens bestefar.

Nyhetsåret 2024 - Hva skjedde egentlig?

11. februar 2025

Nyhetsåret 2024 - Hva skjedde egentlig?

Nyhetsåret 2024 v/Redaktør i Lierposten Pål Ness. Ness fortalte at 2024 var et svært rikt nyhetsår hvor Lierposten hadde produsert opp mot !800 nyhetsartikler. Han prioriterte å fortelle om de politiske sakene som hadde preget 2024.

Over stjernene - Artisters livsforvandlende opplevelser

3. februar 2025

Over stjernene - Artisters livsforvandlende opplevelser

Norske og utenlandske artisters livsforandrende opplevelser v/ musikkjournalist Olav Solvang.

Sanitetskvinnenes arbeidsområder - et historisk tilbakeblikk

27. januar 2025

Sanitetskvinnenes arbeidsområder - et historisk tilbakeblikk

I snart 130 år har den humanitære organisasjonen drevet frivillig arbeid innenfor helseforhold og sosiale forhold både lokalt og nasjonalt. Prosjektene har vært utallige og mangefasettede, og NKS er en kjent og kjær organisasjon og samarbeidspartner.

Ny forskning på eksplosiv vulkan i Drammen og Lier

20. januar 2025

Ny forskning på eksplosiv vulkan i Drammen og Lier

Doktorgradsstipendiat Guro Lilledal Andersen hadde et meget interessant foredrag som hun kalte «Geologisk hagearbeid i Lier, Jakta på Drammensvulkanens hemmeligheter.

Kongsberg Aeronautical - "En utforkjøring på takeoff"

13. januar 2025

Kongsberg Aeronautical - "En utforkjøring på takeoff"

Trond Are Johnsen ga oss et historisk tilbakeblikk om hvordan den påfølgende havarirapporten etter at en Southwest Airlines Boeing 737 kjørte utfor rullebanen på Chicago Midway fungerte som katalysator for å målet om å finne en bedre metodikk for å

.

20. desember 2024

.

.