"Meningen med livet" ved Thomas Hylland Eriksen
Vi fikk besøk av den kjente sosialantropolog og forsker Thomas Hylland Eriksen. Utgangspunkt for foredraget var hans bok «7 meninger med livet» selv om han nå mente den burde hatt tittelen «7 meninger i livet». Den engelske versjonen fikk den siste tittelen. Boken er et «kjærlighetsprosjekt» og basert på tanker han har hatt lang tid tilbake. Hvorfor 7, som han sa, ikke noen spesiell grunn, men syv er et odde tall, primtall og ellers er fint tall.
Det er gode grunner til å vite/spørre om meningen med livet, men dette er et spørsmål som ikke har noe endelig svar. Han spør litt retorisk, er det viktig å kunne reise til månen eller kunne leve med diabetes. Det siste ville vært en dødsdom før 1922 og er et resultat av vitenskapelige fremskritt.
Hylland Eriksen gikk ikke gjennom en syv-punkts «bullet» liste men gav oss en liten innsikt i noe av dette. Han refererte til filosofen Arne Ness som tidligere har hevdet at det er ingen overordnet mening livet, men det er de små ting som gjør livet verdt å leve. Med dette som utgangspunkt Hylland tar Eriksen tak i noen av de tingene som gir «meningen i livet».
Relasjoner, herunder kjærlighet, gjør forskjell. Vi overdriver individualisme. Forpliktelser og utveksling er derimot viktig, som han utrykte på engelsk, «threads that connect».
Langsomhet. Som han sa, et eiketre bruker 300 år på å vokse, 300 år på å leve, og 300 år på å dø.
Øyeblikket og de mange små øyeblikk. Dette er livets salt. Dette være seg koppen med kaffe om morgenen eller de små opplevelser og relasjoner. Han siterte Ole Paus som en gang hadde sagt «vi har alt, men det er alt vi har»
«Gi slipp». Det er en tid for alt. For ham som har hatt og har utfordringer med alvorlig sykdom, så er det «å dø en god død». Dette i motsetning til transhumanismen som står sterkt i California, hvor målet er det evige liv.
I sin innledning tok Hylland Eriksen opp noen generelle samfunnstemaer og endringer som har skjedd over tid. Blant annet vårt forhold til dyr. Mennesker har moral og tanker, noe som skiller oss fra andre dyr. Dette brakte ham inn på kunstig intelligens (KI) som har kommet «stormende» inn den siste tiden. Kan KI ta over? Hans svar var NEI. Begrunnelsen er at KI ikke er et resultat av Darwinismen. KI er ikke redd for å dø fordi det har aldri har vært levende, det har ingen erfaring og ingen kropp. Men det er ikke det samme som å si at det kan brukes og misbrukes. Ellers refererte han til en rektor på et universitet i Mauritius (Hylland Eriksen har gjort feltstudier på Mauritius) hvor hans bekymring var nå hvordan få studenter å lese lange tekster.
19. mai 2025
Skolen som gir nye sjanser - ved Linn Bayegan
Linn Bayegan er assisterende rektor, skoleterapeut og gestaltterapeut ved Kirkeveien videregående skole i Oslo. Skolen er for de som ikke har fullført videregående, er i rusmiddelbehandling og /eller psykisk helsevern.
5. mai 2025
Bedriftsbesøk på BAMA
Bedriftsbesøk er alltid spennende. Denne gang gikk turen til BAMA's produksjonslokaler på Tranby i Lier hvor vi ble godt tatt i mot.
28. april 2025
«Jenter, jakt og fiske» v/Hilde Charlotte Solheim
Vi fikk besøk av Hilde som er reiselivsengasjert, opptatt av lokal mat, bygdeturisme og kulturarv. Hun tok oss gjennom sine opplevelser gjennom livet og interesse for friluftslivet og hvordan vi forvalter lange tradisjoner. For henne er dette en
7. april 2025
Mercy Ships, "Håpets skip blant de aller fattigste" v/Stig Aarøe Arnesen
Mercy Ships er en internasjonal humanitær organisasjon som tilbyr gratis medisinsk hjelp gjennom deres «hospital-skip». Mercy Ships ble etablert av Don and Deyon Stephens, og er en non-profit organisasjon som er tuftet på kristne verdier.
31. mars 2025
Sorg
Temaet denne kvelden var sorg. Klubben var på vakre Sjåstad Gård hos vårt medlem Torunn Sand. Mange gode betraktninger og tanker kom frem.
17. mars 2025
Cricket for nordmenn v/Trond Are Johnsen
For en sportsverden lite omtalt i norske media tok Trond Are oss med på historie, hendelser og begivenheter bestående av dramatikk, politikk, romantikk og tragedier.
10. mars 2025
Bedriftsbesøk, Nærbakst, Tranby
Daglig leder Henrik Grøtterud tok imot oss og vi fikk en innføring i historie og virksomhet.
Selskapet er privat eid, har sin opprinnelse i Tønsberg og består nå av en rekke samarbeidene bakerier. Produktene bakes lokalt. Bedriften på Tranby er den enes
24. februar 2025
I det skjulte - historier om omsorgssvikt og overgrep
Forfatter Anne-Britt Harsem har i sine bøker tatt for seg alvorlige og mediakjente overgrepssaker i Norge. I kveld fikk vi høre om hennes forfatterskap, og historiene bak bøkene.
17. februar 2025
Quislings siste samtaler
Med sin farfars dagboknotater for hånden har journalist i VG, Håkon Fostervold Høydal, skrevet bok om samtalene Vidkun Quisling hadde med sin prest og sjelesørger Peder Olsen i høstmånedene før henrettelsen. Olsen var altså forfatterens bestefar.