Naturens umistelige mangfold

Eldfrid Engen, seniorrådgiver i Klima- og miljøvernavdelingen hos Statsforvalteren i Oslo og Viken holdt et interessant og tankevekkende foredrag om naturens umistelige mangfold.
Eldfrid gikk først igjennom definisjon på biologisk mangfold: arter, genetisk variasjon og variasjon i naturtyper. Hva som har skjedd med mangfoldet til nå: arter som er truet med utryddelse, som er utryddet de siste 500 år og insekter og vilt som reduseres. Menneske og husdyr utgjør 96 % av biomassen av alle pattedyr på jorda.

Hvorfor blir det mindre vill og mangfoldig natur?

Rapporten fra FN’s naturpanel svarer:

Endringer i arealbruk og bruk av havene, 75 % av landområdene er vesentlig endret av mennesker

Høsting (viktigste faktor i havet), klimaendringer, forurensing og spredning av fremmede arter.

Naturen er taperen ved utbygging av vei og togbane.

 

Gjennomførte verneplaner i Norge

Dette omfatter fossiler, myr, våtmark, sjøfugl, hekkeholmer, edelløvskog og kalkfuruskog. Verneplaner som fortsatt pågår er vern av skog, nasjonalparker og marin verneplan.

Skogvern i Norge skjer som frivillig vern og vern av statlig eid areal.

 

«På tur i Lier»

Eldfrid «tok oss med» til de ulike type naturområder i Lier: Gjellebekkmyrene: rik kalkmyr med et svært artsrikt planteliv, Linnesstranda: våtmarksområde og frodig, eksotisk sumpskog. Dette område er viktig som rasteplass for sjøfugl.

Edleløvskogsområder har vi på blant annet Tronstad, Gåsebekkravina og Holtnesdalen.

Lier har og salamanderdammer som må «pleies» for å hindre gjenngroing og gjenfylling.

Finnemarka har et stort område med naturskog som er viktig for arealkrevende arter. I tillegg er det et naturreservat på 46 000 dekar. Myrrestaurering i Finnemarka er under arbeid, det binder karbon, demper flom og sikrer biologisk mangfold.

 

Det var en lydhør forsamling som etter foredraget kom med mange spørsmål til disse viktige temaene.


 
Berit Tversland

28. oktober 2024

Berit Tversland

Berit Tversland er kulturformidler innen litteratur og eventyr og har hatt lesegrupper for barn, unge og voksne gjennom flere tiår – hun har vært aktiv i miljøet rundt Ingeborg Refling Hagen (IRH) siden 1970-tallet.

RYLA 2025

25. oktober 2024

RYLA 2025

På vegne av Distrikt 2310 arrangerer Lier Rotaryklubb RYLA 2025. Dette finner sted på Scandic Ambassadeur i Drammen, fra fredag 4. april kl. 14:00 til søndag 6. april kl 14.00.

Utengen Transport AS

7. oktober 2024

Utengen Transport AS

Lier Rotaryklubb var på bedriftsbesøk hos Utengen Transport AS, et meget interessant besøk hos en solid bedrift som fyller 100 år i år.

Kjetil Kivle - Fra barnekirurgi til ordfører i Lier

30. september 2024

Kjetil Kivle - Fra barnekirurgi til ordfører i Lier

I et fellesmøte med Lier Øst Rotary hadde vi gleden av å ha besøk av Kjetil Kivle, Liers ordfører. Tema for kvelden hans vei fra å være barnekirurg til å bli ordfører. Vi fikk først en innføring i hans bakgrunn som barnekirurg og

Hallingstadtunet - en suksesshistorie?

24. september 2024

Hallingstadtunet - en suksesshistorie?

Britt Kåsin, tidligere Regionleder Boligbyggelaget Usbl Buskerud, var invitert av Lier Øst Rotary klubb for å fortelle om Hallingstadtunets historie – fra idé til dagens status.

Gerhard Heiberg: Minner fra et begivenhetsrikt liv

16. september 2024

Gerhard Heiberg: Minner fra et begivenhetsrikt liv

Gerhard Heiberg gjestet klubben med «Minner fra et begivenhetsrikt liv»
Og hvilket liv; her kom anekdoter, betraktninger og tankevekkende minner i møte med statsoverhoder, presidenter og andre celebriteter fra hele verden.

Kirkens Bymisjon - Formål og Tiltak

9. september 2024

Kirkens Bymisjon - Formål og Tiltak

Vi fikk besøk av Jan Erik Hovland sr. rådgiver for Kirkens Bymisjon de siste 15 årene. Stiftelsen Kirkens Bymisjon ble startet tilbake i 1855. Deres slagord er: «ingen er bare det du ser». I Engene i Drammen har de holdt til siden 1997, i Kongsberg i

Besøk på Gjelsten Arena, Linnesvollen

24. juni 2024

Besøk på Gjelsten Arena, Linnesvollen

Gjennom Auen ble vi invitert til Drammen og Omegn Rideklubb (DOR) og Gjelsten Arena. Ole Stokke og Anders Hafskjold, henholdsvis leder og nestleder tok oss gjennom historie og aktiviteter og en guidet tur hvor vi fikk se stall og andre fasiliteter.

Dugnad på Gjellebekk skanse

10. juni 2024

Dugnad på Gjellebekk skanse

Et av Lier Rotaryklubbs prosjekter er dugnad på Gjellebekk skanse ved Tranby. I 1978 kunne tidligere obestløytnant Leif Hamre, klubbmedlem, påvise hvor forsvarsverket hadde ligget.