Kadafi Zaman snakket om sin nye bok

Kveldens foredragsholder var journalist Kadafi Zaman, som er født i Drammen og oppvokst og bosatt i Lier. Han har vært journalist i 22 år, i dag er han nyhetsreporter i TV 2 nyhetene. Det tok noen år og «omveier» og tilfeldigheter før hans yrkesvalg falt på plass.

Men først litt om bakgrunnen og det også tilfeldigheter som gjorde at han er norsk og står her i dag.

Bakgrunn:  Hans far er fra bondeslekt i Punjab i Pakistan. På 50 -60 tallet var det bare gutter, hvis familien hadde råd, som fikk høyere utdannelse. Bestefaren var en stor jordeier. Ved å selg unna noe jord, kunne han finansiere utdannelsen til Kadafis far og onkel. Faren hans studerte statsvitenskap og hans onkel til ingeniør. Faren fikk ikke jobb, mens onkelen fikk jobb med engang.  Faren gikk arbeidsledig i 5 år, dvs han jobbet hjemme på gården, annen jobb som ikke var relatert til utdannelsen fikk han ikke lov å ta av sin far igjen.

I 1970 ble han en av mange arbeidsinnvandrere fra Pakistan. Han kom til Oslo en fredag  og mandag begynte han å sortere flasker hos NORA fabrikker. Brevene hjem fortalte han om jobb, men ikke hva slags. Etter et år fikk han jobb på Skøyen som truckfører og deretter jobb som trikkefører.

I 1971 var en tur tilbake i Pakistan og giftet seg med Kadafis mor, som ble med tilbake til Norge, til en hybel i Heggedal. Faren jobbet dobbelt og moren han satt alene. Hun var utdannet lærer, men følte seg helt isolert og alene i et fremmed land og hadde det veldig tøft. Det var nesten like før hun med hennes familie velsignelse reiste tilbake.

Men så flyttet de til Tranby i en blokkleilighet 1973.  Kadafi ble født, så da hadde hun en å snakke med!  På Tranby fikk de også nabodamer, som brydde seg, snakket om norske tradisjoner og oppmuntret henne bla til å ta førerkort. Familien trivdes og vokste – tre barn – to gutter og en pike. Moren ble etter hvert morsmålslærer i Lier og da hadde familien to inntekter, slik at faren ikke trengte å jobbe dobbelt. Kadafi og hans søsken opplevde ingen rasisme eller diskriminering. Det var en trygg og god oppvekst, rasismen møtte han i jobb senere.

I Pakistan er yrkesvalg viktig og den største statusen er legeutdannelse, nest etter det er ingeniøryrket. Familiens ønske var at Kadafi burde følge tradisjonene. Legeyrket hadde han ikke gode nok karakterer til, men gode nok til ingeniørutdannelse, men han fullførte ikke studiet hverken i Oslo eller i Delft i Nederland.  Dermed kjøpte faren en Pub på Tranby, selv om han var avholdsmann, men sønnene kunne drive den til de fant ut hva de ville, men det ble dessverre ingen suksess.

Foreldrene hadde ment å returnere til Pakistan flere ganger, men tiden gikk og de følte seg mer og mer integrerte i det norske samfunnet.

I 1995 ble Kadafi valgt inn i Kommunestyret  for Lier Arbeiderparti og hans mor ble varamedlem. I 1997 tapte han (med lite margin) nominasjonskampen om stortingsplass. Dette gjorde at han «skjelte» ut sine egne, kalte lokallaget «blendahvite», noe som VG journalist Hanne Skartveit skrev om. Dette gjorde at hennes far, forlegger Andreas Skartveit tok kontakt og ville ha Kadafi til å skrive bok, som han ville utgi. Som følge av dette arbeidet med «Norge i svart, hvitt og brunt» (1999) forsto Kadafi at det var journalist han ville bli.

Arbeidsområder: Han tok journalistutdanning i Stavanger, jobbet to år i Stavanger Aftenblad, tre år i VG, før han ble nyhetsjournalist i TV 2 i 2006.

Terrorangrepet mot USA 11/9-2001 ble et vendepunkt etter at han fikk overtalt redaktøren i Stavanger Aftenblad til å la ham reise til Afghanistan. Siden har han spesialisert seg på dekning av Asia og Midt-Østen, med reportasjer fra Afghanistan, Pakistan, Saudi-Arabia, Palestina, Egypt, Indonesia, Iran og Syria.

Han har særlig interesse for felt som terrorisme, kriminalitet, migrasjon og integrering. Han har dekket tsunamien i Thailand, 22. juli-terroren, Den arabiske våren, Mulla Krekar, og de norske fremmedkrigerne som dro for kjempe for IS i Syria og om Flyktningkrisen i 2015.  Disse reportasjene har gjort at han har opplevd flere alvorlige hendelser, den siste hvor han ble fengslet og mishandlet i Pakistan i 2018.

I 2019 laget han en dokumentarserie «Norge bak fasaden» sammen med Janne Amble, ny sesong i 2021 hvor de begge vant Gullruten som beste programledere.

 Familien skulle jo bare være her noen år og så reisn hjem igjen til Pakistan, men de hadde nok vært her for lenge og forsto at det var her både de og barna hørte til, men med sine tradisjoner fra Pakistan ivaretatt.

.Den ferske forfatteren legger ikke skjul på at moren hans skulle ønske han til tider hadde et annet yrke. Likevel forteller han at hun er svært stolt over sønnen og alt han har opplevd – på godt og på vondt.

– Det har blitt en del drama gjennom årene og spesielt i dekningen av ekstreme miljøer og trusler, men det er også prisen for journalisistikken, og det tror jeg også Norge trenger å vite mer om. Altså; hvordan jobber pressen ute i felt, spesielt når det er snakk om så mye falske nyheter og konspirasjonsteorier. Det hjelper å få et innblikk «behind the scenes».

Kadafi forteller at dette er mye av grunnen til at hans bokprosjekt er todelt.

Men det er klart at jeg er veldig takknemlig for at mor og far valgte Norge og at de valgte å bli – at jeg fikk muligheten til å vokse opp i verdens beste land, avslutter han.


 
Krigen i Ukraina og ringvirkninger for Europa

26. september 2022

Krigen i Ukraina og ringvirkninger for Europa

Monica K. Mattesson Kämpe, generalsekretær i Folk og Forsvar, holdt et foredrag om krigen i Ukraina og ringvirkningene for Europe.
Ukrainia er det nest største landet i areal i Europa etter Russland. Kyiv har en lang historie og er etablert i ca. år

Egoforedrag - Kjell Løvbakken

12. september 2022

Egoforedrag - Kjell Løvbakken

Opprinnelig fra Oslo, og bosatt en rekke ulike steder i verden knyttet til jobb, er han nå bosatt i Lier. Kjell tok oss gjennom mange av hans interesser. Som tidligere FN soldat er han medlem i Nor ges Veteranforbund
Etter mange år innen strategi og led

Dugnad på Gjellebekk skanser

17. juni 2022

Dugnad på Gjellebekk skanser

Et av Lier Rotaryklubbs prosjekter er nå utført: rydding av Gjellebekk skanser. Rydding vil si klippe ned trær og busker som fort ville tatt overhånd, "beseiret" og gjemt bort dette historiske minnet som klubbens tidligere medlem, Leif Hamre

Livet i- og utenfor en bikube

23. mai 2022

Livet i- og utenfor en bikube

Pål Fladsrud tok oss en tur gjennom det som skjer i-, og utenfor en bikube. Vi fikk en innføring i forskjellen mellom en bie og veps, begge fra samme opprinnelse, men hvor de skilte lag for ca. 120- 130 millioner år siden. I motsetning til bier, lager i

Glitrevannverket - Kilder med kvalitetsvann

9. mai 2022

Glitrevannverket - Kilder med kvalitetsvann

På Glitre Vannverkets vannbehandlingsanlegg på Landfalltjern tok daglig leder Marius Asheim oss med en «tur» av Glitre Vannverket – først en presentasjon som gav et innblikk i driften, samt en omvising i anlegget på Landfalltjern som er i enden av en

Fastlegeordingen under press

2. mai 2022

Fastlegeordingen under press

Dr. Svein Helgeland fra Lierbyen Legesenter delte sine synspunkter fastlegeordningen.

I Igloen til HvilePuls

25. april 2022

I Igloen til HvilePuls

Rolf Arne Leer fikk ideen til HvilePuls etter å ha besøkt lignende steder utfor New York City. Dette er tilrettelagt for glamorøs camping på unike lokasjoner son har enkelt tilgang fra Oslo. I Norge er det satt opp slike i samarbeid med grunneiere.

Er mikroplast farlig?

4. april 2022

Er mikroplast farlig?

Er mikroplast farlig? Er det bekymringsfullt? Kjemiker og professor Rolf Vogt tok oss gjennom «plast» og poengterte forskjellen mellom «Makro», «Mikro» og «Nano» plast og at dette ofte forveksles begrepsmessing i media. Mikroplast antas å være et problem

Kadafi Zaman snakket om sin nye bok

25. februar 2022

Kadafi Zaman snakket om sin nye bok

Kveldens foredragsholder var journalist Kadafi Zaman, som er født i Drammen og oppvokst og bosatt i Lier.
Han har vært journalist i 22 år, i dag er han nyhetsreporter i TV 2 nyhetene.
Det tok noen år og «omveier» og tilfeldigheter før hans yrkesvalg fal

EGOFOREDRAG - SIRI K W SIMENSEN

14. februar 2022

EGOFOREDRAG - SIRI K W SIMENSEN

Siri var hestejenta som ville bli veterinær, men som etter en stilkonkurranse i Aftenposten, som hun vant, endte opp som journalist.
Født i Nord Norge med en far som var lege, kom flyttet hun en periode til Drammen som liten, før hun igjen flyttet til

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Lier Bygdetun
Adresse: Paradisbakkene 29
Postnummer: 3400
Sted: Lier
Land: NO
Møtedag: Mandag
Møtetid: 19:00
Møtespråk: no

17 oktober 2022: "Gruvesamfunnet på Konnerud" v /Erik Bjørlow Larsen


Møtearkivrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...