Aktiv med artrose

REFERAT FRA KLUBBMØTE MANDAG 26. APRIL 2021
Jorunns treminutt omhandlet et samarbeidsprosjekt som tre Lysaker, Bærum og Eiksmarka rotaryklubb gjennomførte sammen med Norske Kvinners Sanitetsforening og Etiopiske Kvinners Sanitetsforening. Midlene fra Rotary gikk uavkortet til prosjektet med bla støtte fra Tiltaksfondet og District Grant.  Bærekraftig prosjekt, Bygging av anlegg som rommet 6 toaletter og dusjer og lagerrom for sanitære artikler. Drifting av anlegget med utleie av fasilitetene samt salg av sanitære artikler blir gjort av den lokale sanitetsforening som også gir informasjon om forebyggende helsetiltak for kvinner i Mekele. Et godt eksempel på hva et samarbeid med flere organisasjoner som gjør en forskjell for mange. Prosjektet innebærer Rotarys fokusområder som fredsarbeid /forebygging konflikter, sykdomsforebygging, vann og sanitær, barne og mødrehelse og økonomi og samfunnsutvikling.   


Kveldens foredragsholder Liv Hektoen Faksvåg  med tema «Aktiv trening med Artrose»
Liv F Hektoen - Oslo Metropolitan University · Department of Physiotherapy - Master of Public Health

Artrose er den vanligste revmatiske leddsykdommen og som er mest utbredt blant eldre over 65 år. Artrose rammer hele leddet , men fremfor alt leddbrusken som blir tynn og skrøpelig.  Er også beskrevet som slitasjegikt, men dette er misvisende. Fysisk inaktivitet er ikke bra, kroppen er skapt for bevegelse og brusken er avhengig av belastning for å fungere godt.
Et tidlig tegn på artrose kan være at det gjør vondt og at leddet føles stivt om morgenen eller når man har sittet lenge stille. Utviklingen er i de fleste tilfeller langsom og kan av og til stoppe opp, mens hos andre kan forverring komme hurtigere. Røntgen er ofte det som stiller diagnosen, men da har sykdommen alt kommet langt. 

Det finnes ingen behandling som kan forhindre at artrose oppstår eller helbrede tilstanden. Behandlingen går ut på å redusere symptomer og forbedre funksjonen i leddet. Viktig å være aktiv/trene så fort en får mistanke om at en kanskje har fått artrose. Trening er den behandlingen som har best effekt for de fleste personer med små og store problemer pga artrose, Det er vist at trening reduserer smerte, bedrer fysisk funksjon og letter aktiviteter i hverdagen.

I de senere årene er det laget et opplegg «Aktiv trening med Artrose» hvor fysioterapeuter over hele landet er blitt utdannet i dette kursopplegget, hvor deltakerne får opplæring og informasjon om Artrose,  blir registrert og fulgt opp i en toårsperiode. Artrosebehandlingen kan ses på som en pyramide, der alle med artrose skal få tilbud om behandlinger; nederste trinn, som gjelder for alle, er pasientinformasjon, trening og vektreduksjon. Noen må opp på neste trinn for å få supplerende behandling med evt medisiner, fysioterapi, hjelpemidler. Noen få må til toppen av pyramiden, som gjelder kirurgi. Viktig å starte trening så tidlig som mulig ved mistanke om artrose for å kunne holde seg nederst på pyramiden.
Mange fysioterapeuter i Lier er utdannet og har hatt/har (?) tilbud om artroseskurs.
Et meget informativt og godt foredrag. 


 

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Lier Bygdetun
Adresse: Paradisbakkene 29
Postnummer: 3400
Sted: Lier
Land: NO
Møtedag: Mandag
Møtetid: 19:00:00
Møtespråk: no


Kompetanseforedrag a 20 min
31. mai 2021, 19.00 - 20.00

John W Jacobsen Kari Johnsen 3min: Tarald Husa ...

Egoforedrag v/ Astrid Bayegan
7. jun. 2021, 19.00 - 20.00

Egoforedrag v/ Astrid Bayegan 3min: Brit Engeba ...

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...