Kompetanseforedrag

Rotarymedlemmene Hanne Brattbakk og Trond Are Johnsen delte noen av sine erfaringer fra yrke og fritidsinteresser i sine kompetanseforedrag.
 
President Sissel åpnet med å ønske velkommen til et møte med kompetanseforedrag.
Jorunn startet med 3 minutt, hvor overskriften var : Hvordan har vi det? Hun tok for seg noen av de siste begivenhetene, fra stormingen av Kongressen, Presidentskifte i USA, Tragedien i nord med 5 omkomne i brann og til dagens covidsituasjon.

Hannes foredrag

Hanne, optiker i Lierbyen, som er fra Mosjøen, startet på videregående skole der, så til et flott studentår i Trondheim på forkurs for ingeniørutdanning, for deretter å havne på  optikerutdannelse i Kongsberg.  Hun har en bachelor i faget, men å ta en master på deltid, ved siden av å drive egen forretning, har det ennå ikke vært tid til.
Etter utdannelsen bodde familien i 4 år på Jessheim, for så å bosette seg i Hannes barndomshjem i Mosjøen. Her var det ikke så godt arbeidsmarked for mannen, som startet med studier og  etter en tid modnes tanken på å starte egen bedrift. De flyttet til Spikkestad , litt tilfeldig kunne gjerne vært Lier, men drømmen ble virkelighet og Lier optikk ble en realitet i 2007 i Bakerikvartalet, flyttet etter hvert til Meierigården hvor hun i dag har fine lokaler.
Gjennom yrket har det gjennom årene vært mange ulike type fagkurs, og etterutdanning. Nettopp i disse dager avslutter hun etterutdanningskurs for bruk av diagnostiske medikamenter med «eksamen» kommende mandag.  Som bedriftseier og arbeidsgiver er det også mye å sette seg inn i og flere pålagte kurs, bla HMS og Førstehjelpskurs.
Vi fikk, gjennom en historie fra hennes hverdag, en klar forståelse av det å være optiker er slett ikke bare å være «brillemaker», noe som for øvrig flere av oss har erfart.
Annen kompetanse er hva livet gir, som kone, mor og medmenneske. Hanne har ikke tid til så mange hobbyer, men liker snekring, noe som har resultert i bla terrasse, bord og andre småting. Hanne har et ønske om en snekkerbod.

Trond Ares foredrag

Trond Are var nestemann, og han valgt å snakke om en av sine interesser utenom jobb, Cricket. Denne interessen fikk han da han bodde i Dubai, hvor det på den tiden  ble arrangert World Cup i Australia. Trond Are fortalte at denne sporten, som de fleste nordmenn ikke har noe forhold til, er å regne som den største nasjonalsport i mange land, bla England, Australia, India, Pakistan og Sør-Afrika. 
Cricket er en lagsport for to lag, hver med elleve spillere. Sporten er av engelsk opphav, og utøves med cricketball og balltre på en elliptisk gressbane. I sentrum av banen er det en avlang stripe med hardere mark, hvor storparten av spillet foregår. Målet er å score flere poeng enn motstanderen. Spillet kan deles i tre formater; Test kamper som går over 5 dager, ODI (endags) og T20 ( som  er et kort format som det nå er en stor liga i India med mange internasjonale spillere)
 Trond Are fortalte om The Ashes, en konkurranse mellom England og Australia som har historie tilbake til 1880 tallet. En av Trond Ares største øyeblikk på dette område, var se en av disse The Ashes kampene i Manchester i 2019l, sammen med sin samboer.

Lier 26. januar 2021
Jorunn
referent


 
Skolen som gir nye sjanser - ved Linn Bayegan

19. mai 2025

Skolen som gir nye sjanser - ved Linn Bayegan

Linn Bayegan er assisterende rektor, skoleterapeut og gestaltterapeut ved Kirkeveien videregående skole i Oslo. Skolen er for de som ikke har fullført videregående, er i rusmiddelbehandling og /eller psykisk helsevern.

Bedriftsbesøk på BAMA

5. mai 2025

Bedriftsbesøk på BAMA

Bedriftsbesøk er alltid spennende. Denne gang gikk turen til BAMA's produksjonslokaler på Tranby i Lier hvor vi ble godt tatt i mot.

«Jenter, jakt og fiske» v/Hilde Charlotte Solheim

28. april 2025

«Jenter, jakt og fiske» v/Hilde Charlotte Solheim

Vi fikk besøk av Hilde som er reiselivsengasjert, opptatt av lokal mat, bygdeturisme og kulturarv. Hun tok oss gjennom sine opplevelser gjennom livet og interesse for friluftslivet og hvordan vi forvalter lange tradisjoner. For henne er dette en

Mercy Ships,  "Håpets skip blant de aller fattigste" v/Stig Aarøe Arnesen

7. april 2025

Mercy Ships, "Håpets skip blant de aller fattigste" v/Stig Aarøe Arnesen

Mercy Ships er en internasjonal humanitær organisasjon som tilbyr gratis medisinsk hjelp gjennom deres «hospital-skip». Mercy Ships ble etablert av Don and Deyon Stephens, og er en non-profit organisasjon som er tuftet på kristne verdier.

Sorg

31. mars 2025

Sorg

Temaet denne kvelden var sorg. Klubben var på vakre Sjåstad Gård hos vårt medlem Torunn Sand. Mange gode betraktninger og tanker kom frem.

Cricket for nordmenn v/Trond Are Johnsen

17. mars 2025

Cricket for nordmenn v/Trond Are Johnsen

For en sportsverden lite omtalt i norske media tok Trond Are oss med på historie, hendelser og begivenheter bestående av dramatikk, politikk, romantikk og tragedier.

Bedriftsbesøk, Nærbakst, Tranby

10. mars 2025

Bedriftsbesøk, Nærbakst, Tranby

Daglig leder Henrik Grøtterud tok imot oss og vi fikk en innføring i historie og virksomhet.
Selskapet er privat eid, har sin opprinnelse i Tønsberg og består nå av en rekke samarbeidene bakerier. Produktene bakes lokalt. Bedriften på Tranby er den enes

I det skjulte - historier om omsorgssvikt og overgrep

24. februar 2025

I det skjulte - historier om omsorgssvikt og overgrep

Forfatter Anne-Britt Harsem har i sine bøker tatt for seg alvorlige og mediakjente overgrepssaker i Norge. I kveld fikk vi høre om hennes forfatterskap, og historiene bak bøkene.

Quislings siste samtaler

17. februar 2025

Quislings siste samtaler

Med sin farfars dagboknotater for hånden har journalist i VG, Håkon Fostervold Høydal, skrevet bok om samtalene Vidkun Quisling hadde med sin prest og sjelesørger Peder Olsen i høstmånedene før henrettelsen. Olsen var altså forfatterens bestefar.